Vinočanka met logo

 

Vinočanka is een 6 mans blaaskapel die voornamelijk Tsjechische muziek speelt, af en toe aangevuld met zang. De kapel heeft een specifieke samenstelling, vooral omdat ze geen houtblazers heeft.

De bezetting is identiek aan die van het bekende Sestka van de Tsjechische componist Josef Konečný. Ook worden er veel nummers van hem gespeeld omdat deze zeer geschikt zijn voor een kleine bezetting.

Daarnaast worden ook andere nummers gespeeld waarbij de klarinet partijen maar ook de ‘napik’ partijen door de  muzikanten wordt ingevuld. De muzikanten moeten dus volop aan de bak en hebben dan ook nauwelijks een rustmoment.

Momenteel beschikt de kapel over circa 95 nummers waaronder de zogenaamde Vinočanka smes. Dit is een door Dirk-Jan en Gertie gemaakte potpourri van vele bekende Tsjechische nummers. Een dergelijke potpourri noemen de Tsjechen een smes. Deze duurt ongeveer 15 minuten.

De kapel is in 1995 ontstaan en had eerst de naam Pivonecka. Pivo is Tsjechisch voor bier en daarvan houden de muzikanten wel. Tijdens de diverse bezoeken aan Tsjechië echter is ook contact met een wijnboer ontstaan (Jan Koštuřik) en zijn vele genoeglijke uurtjes in zijn wijnkelder (sklep) door gebracht met uiteraard vele wijntjes. Hieruit is de naam Vinočanka ontstaan. De meeste kapellen uit Moravië hebben een naam die op een dergelijke wijze is opgebouwd waarbij het eerste gedeelte naar een begrip of een plaats verwijst en het tweede gedeelte een verkleinwoordje is. Op deze manier zou je Vinočanka kunnen vertalen met de ‘wijners’.

 

Door deze vele contacten in Tsjechie heeft Vinočanka daar diverse keren opgetreden op verschillende festivals. Onder andere in Sobĕslav, Humpolec, Trhovė Sviny, Hustopeče, Dolni Dubňany, Olešnice en Doubravice nad Svitavou hebben de muzikanten veel succes behaald met hun specifieke muziek. Een aantal foto's van deze optredens staan op de website (zie foto's).

Op deze festivals traden ook bekende kapellen als Túfaranka, Mistřiňanka, Boršičanka en Střibrňanka op. Vaak werd met een grote finale van alle muzikanten onder leiding van een Tsjechische componist een  dergelijk festival afgesloten.

Vinočanka heeft ook Tsjechen op bezoek gehad. In 2002 heeft Brtovka Sestka meegewerkt aan de Lochemse keidagen. Daarnaast organiseert Vinočanka in het najaar een optreden. Hierbij zijn ook altijd Tsjechische gasten aanwezig.

 

 

DaCapo