Na een kort ziekbed is onze bassist Jan Swinkels op 76 jarige leeftijd overleden op 15 oktober 2011.

Volg de link voor een facebook pagina van Jan.

 

Pro ne starši tubista

Voor onze basspeler

 

Jan – ‘honza’ – Swinkels

 

Te vroeg moeten wij afscheid nemen van een grote muzikant, een liefhebber van het leven en van Tsjechische blaasmuziek.

We zullen zijn grappen én zijn fraaie onverwachte muzikale ‘loopjes’ op de bas gaan missen.

We hadden hem graag een fraai afscheidsconcert willen geven, te midden van onze Tsjechische vrienden.   

We wensen Jo, de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe.

   

Blaaskapel Vinočanka uit Lochem

Muzikanten, geluidsmensen en partners

 

 

Jan is vanaf de oprichting in 1995 lid geweest van Vinočanka en heeft altijd de besbas gespeeld. Naast een geweldige muzikant met veel ervaring en muzikale ideeën was Jan ook een ontzettende fijne en leuke muzikale kameraad.  Altijd in voor een geintje en volop genietend van de leuke dingen die bij muziek maken horen. Zo was Jan niet vies van een borreltje en hebben we tijdens diverse repetities een slivovice of Jägermeister met elkaar gedronken. Vrijdag was meestal repetitie avond en Jan was altijd aanwezig op de repetitie van ‘sjanka’.

Regelmatig zijn we naar Tsjechië geweest, zowel om vakantie te vieren en festivals te bezoeken, maar ook om zelf op te treden. Jan kon altijd erg genieten van de muziek en de sfeer in dat land. De bezoeken aan de wijnkelder van Jan Kosturik in Petrov waren voor hem hoogtepunten. Afgelopen zomer zijn Jan en Jo nog mee geweest naar ‘slovacky rok’ in Kyjov, ook toen hebben we nog volop genoten van de muziek en de wijn en nog een leuke dag bij Jan Kosturik en Maria doorgebracht.

Samen met Jan hebben we 3 CD’s gemaakt, de laatste is in 2010 opgenomen. De muzikanten waren alleen in Tsjechië en sliepen in een huisje tussen de wijnvelden. Jan en Gertie in een groot bed in de kamer,de rest boven. Het waren intensieve dagen in de studio, na afloop een paar glazen bier en wijn, daarna op tijd naar bed.

Dit jaar had Jan aangegeven te willen stoppen bij Vinočanka. Hij vond dat hij te oud werd, dat waren wij niet met hem eens. Maar Jan vond dat hij moest stoppen voordat het niet meer ging en heeft een opvolger ingewerkt. Tijdens het concert van 30 oktober zou Jan het stokje overgeven aan Johan. Helaas heeft Jan dit afscheidsconcert niet meer mogen meemaken.

Jan bedankt voor al die mooie en gezellige jaren !

 

Jan Teunis Hartgers

           

DaCapo