TV opnamen voor slagrtv

 

 

Onlangs hebben de muzikanten opgetreden voor het Tsejchische programma slagrtv, zie hieronder een verslag.

Op woensdag 11 maart vertrokken de leden en de meeste dames van de heren per auto’s naar het Tsjechische zuid Bohemen vlakbij de bekende plaats Česke Budejovice om van daaruit op donderdag naar het kleine plaatsje Dubné te reizen waar de studio is van dit televisiestation.

In de afgelopen 20 jaar heeft Vinočanka 3 cd’s opgenomen ( ook hiervoor gingen zij naar Tsjechië ) en van de laatste 2 cd’s werden in totaal 10 nummers uitgekozen en dit moest zij playbackend opnemen inclusief de dames en heren die meegezongen hadden, dat betekende dat zij ook in eigen land nog ca. 250 kilometer moesten reizen.

Břeta Osička, Pavel Jech, Olina Francová en Romana Birešova Svobodova vonden dit echter geen probleem en het werd een leuke middag in de studio en ook de dames hadden een taak, zij fungeerden als publiek, moesten klappen en kwamen daarom ook regelmatig in beeld.

Na het instellen van licht en camera’s begonnen rond 13.30 uur de eerste opnames, voor de muzikanten helemaal nieuw want playbacken hadden zij nog nooit gedaan en het bleek best moeilijk om het zo echt mogelijk op blazen te laten lijken.

Gelukkig liep het allemaal vrij voorspoedig en na veel gelachen te hebben moest er op het laatst ook nog geďnterviewd worden, dit nam niet heel veel tijd in beslag en de man die dit allemaal geregeld had ( zanger Pavel Jech ) nam dit dan ook op zich om samen met presentator Kamil Barták van alles te vertellen want de Tsjechische taal zijn we nog lang niet voldoende machtig .

Over onder andere het ontstaan van de kapel , de interesse en liefde voor deze muziek en wat ze er voor over hebben werd er behoorlijk gesproken door de presentator en Pavel, genoeg onderwerpen. Rond 18.00 uur was het uiteindelijk allemaal klaar en vertrokken de muzikanten en zangers richting pension en huis, daar werd uiteraard nog veel nagepraat over deze bijzondere ervaring.

 De opnames zijn ondertussen al op televisie geweest ( zaterdag 28 maart )en zullen geregeld herhaald worden want deze zender zendt 24 uur per dag uit en is te zien via satelliet schotel of internet. We proberen de data op de site en Facebook te vermelden.

Ook wordt er een dvd gemaakt van de opnames en die zal binnenkort verschijnen en zal dan ook via de leden eventueel gekocht kunnen worden.

.

Zaterdag was de kapel uitgenodigd om voor vrienden van Gertie en Jannie te komen spelen tijdens een trouw en doopdienst in de plaatselijke kerk.

Hiervoor moesten we naar Slowakije, dit was echter niet zo ver van ons pension, de reis duurde maar 40 minuten en was in het dorpje Vrbovce.

Daar aangekomen moest er eerst gegeten en gedronken worden en toen met handen en voeten overleggen wanneer we wat moesten spelen tijdens deze dienst want de taal is en blijft moeilijk, ze spreken daar iets Duits en Engels en daar houdt het mee op maar gelukkig viel alles op zijn plaats tijdens deze dienst.

In de kerk was het verschrikkelijk koud maar 1,5 uur later was dit snel vergeten doordat de vele mensen ons complimenteerden met het mooie spel.

Er volgde een heel ritueel voor het getrouwde stel, allerlei opdrachtjes moesten ze uitvoeren, daarna moest er weer gegeten en gedronken worden.

Na het eten gingen de muzikanten terug naar Tsjechië waar ze s ’avonds  weer naar het Musikantenbal in Hodonin gingen.

 

Blaaskapel Vinocanka in Tsjechie

 

 

 

 

DaCapo